Karácsonyi marcipános stollen recept
Elkészítési idő: 120-240 perc Adag: 2 darabhoz
Hozzávalók
500 g finomliszt
1 dl tej
1 db tojás
250 g vaj
50 g élesztő
10 g só
100 g kristálycukor
2 cl rum
1 citrom reszelt héja
50 g kandírozott citromhéj
50 g kandírozott narancshéj
50 g mazsola
50 g darált, hántolt mandula
10 dkg marcipánmassza
1 kávéskanál szegfűbors
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál kardamon
1 kávéskanál fahéj
A kalács bevonáshoz olvasztott vaj és porcukor.
1 dl tej
1 db tojás
250 g vaj
50 g élesztő
10 g só
100 g kristálycukor
2 cl rum
1 citrom reszelt héja
50 g kandírozott citromhéj
50 g kandírozott narancshéj
50 g mazsola
50 g darált, hántolt mandula
10 dkg marcipánmassza
1 kávéskanál szegfűbors
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál kardamon
1 kávéskanál fahéj
A kalács bevonáshoz olvasztott vaj és porcukor.
Elkészítés
1 A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében kialakított mélyedésbe öntjük a tejben, kis cukorral megfuttatott élesztőt. Az így kapott híg kovászt meleg helyen 30 percig kelesztjük.
2 A mazsolát és az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket rumba áztatjuk. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a tojást, sót, cukrot, fűszereket, vajat és mindezt homogén tésztává dagasztjuk. Ezután egy órára meleg helyre tesszük. A kelesztés után hozzáadjuk az áztatott mazsolát és gyümölcsöket meg a mandulát.
3 Zsírozzuk ki a sütőlemezt vagy béleljük ki sütőpapírral. Osszuk ketté a tésztát és gömbölyítsük fel őket egy csík marcipánmasszával a közepén, majd nyújtsuk kb. 2cm vastagságúra és az egyik végét kb. a tészta feléig hajtsuk be, hogy kialakuljon a jellegzetes stollen forma, majd meleg helyen két órán át kelesszük.
4 A sütőt melegítsük 180°C-ra és kb. 45–50 percig süssük. Sütés után kenjük be többször olvasztott vajjal majd kihűlés után szórjuk meg vastagon porcukorral. Végül becsomagolva hűvös helyen tároljuk. A hozzávaló fűszereket helyettesíthetjük mézeskalács-fűszerkeverékkel is.
2 A mazsolát és az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket rumba áztatjuk. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a tojást, sót, cukrot, fűszereket, vajat és mindezt homogén tésztává dagasztjuk. Ezután egy órára meleg helyre tesszük. A kelesztés után hozzáadjuk az áztatott mazsolát és gyümölcsöket meg a mandulát.
3 Zsírozzuk ki a sütőlemezt vagy béleljük ki sütőpapírral. Osszuk ketté a tésztát és gömbölyítsük fel őket egy csík marcipánmasszával a közepén, majd nyújtsuk kb. 2cm vastagságúra és az egyik végét kb. a tészta feléig hajtsuk be, hogy kialakuljon a jellegzetes stollen forma, majd meleg helyen két órán át kelesszük.
4 A sütőt melegítsük 180°C-ra és kb. 45–50 percig süssük. Sütés után kenjük be többször olvasztott vajjal majd kihűlés után szórjuk meg vastagon porcukorral. Végül becsomagolva hűvös helyen tároljuk. A hozzávaló fűszereket helyettesíthetjük mézeskalács-fűszerkeverékkel is.