Karácsonyi marcipános stollen recept

Finomfalat receptje

Elkészítési idő:  120-240 perc Adag: 2 darabhoz

Hozzávalók

500 g finomliszt
1 dl tej
1 db tojás
250 g vaj
50 g élesztő
10 g só
100 g kristálycukor
2 cl rum
1 citrom reszelt héja
50 g kandírozott citromhéj
50 g kandírozott narancshéj
50 g mazsola
50 g darált, hántolt mandula
10 dkg marcipánmassza
1 kávéskanál szegfűbors
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál kardamon
1 kávéskanál fahéj
A kalács bevonáshoz olvasztott vaj és porcukor.
 

Elkészítés

1 A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében kialakított mélyedésbe öntjük a tejben, kis cukorral megfuttatott élesztőt. Az így kapott híg kovászt meleg helyen 30 percig kelesztjük.
2 A mazsolát és az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket rumba áztatjuk. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a tojást, sót, cukrot, fűszereket, vajat és mindezt homogén tésztává dagasztjuk. Ezután egy órára meleg helyre tesszük. A kelesztés után hozzáadjuk az áztatott mazsolát és gyümölcsöket meg a mandulát.
3 Zsírozzuk ki a sütőlemezt vagy béleljük ki sütőpapírral. Osszuk ketté a tésztát és gömbölyítsük fel őket egy csík marcipánmasszával a közepén, majd nyújtsuk kb. 2cm vastagságúra és az egyik végét kb. a tészta feléig hajtsuk be, hogy kialakuljon a jellegzetes stollen forma, majd meleg helyen két órán át kelesszük.
4 A sütőt melegítsük 180°C-ra és kb. 45–50 percig süssük. Sütés után kenjük be többször olvasztott vajjal majd kihűlés után szórjuk meg vastagon porcukorral. Végül becsomagolva hűvös helyen tároljuk. A hozzávaló fűszereket helyettesíthetjük mézeskalács-fűszerkeverékkel is.

Karácsonyi marcipános stollen recept

További Receptek

Cukkinis tészta (ázsiai verzió) recept

Cukkinis tészta (ázsiai verzió) recept

Elkészítési idő:  5-15 perc Adag: 4 főre Hozzávalók     2 kisebb saláta cukkini, vagy fél nagy fél fej vöröshagyma, vagy hasonló mennyiségű póré apróra vágva 1-2 gerezd fokhagyma egy adag kifőtt spagetti 2 evőkanál világos szójaszósz kevés ételízesítő...

bővebben
Csicsóka pogácsa recept

Csicsóka pogácsa recept

Elkészítési idő:  60-120 perc Adag: 4 főre Hozzávalók   20dkg főtt csicsóka 30dkg liszt 10dkg margarin 1dkg élesztő felfuttatva 1dkg só 1dl tej 1db tojás tojás sárgája a kenéshez dióbél, magvak, vagy sajt a tetejére       Elkészítés 1 Az...

bővebben
Halászlé bográcsban recept

Halászlé bográcsban recept

Elkészítési idő:  30-60 perc Adag: 4 főre Hozzávalók 4-5db vegyes halszelet (ponty, busa, stb.) 2 evőkanál étolaj/zsír 2,5l víz 1 kis fej krumpli fél fej vöröshagyma kevéske paprika és paradicsom (vagy lecsó pár kanállal) 1 doboz 200g-os halászlé sűrítmény...

bővebben
Share This