Berlini fánk recept

Finomfalat receptje

Elkészítési idő:  120-240 perc Adag:

Hozzávalók

 

500 g liszt (fele rétes-, fele finomliszt)
fél kocka élesztő, frissen (25 g, vagy 2 tk száraz élesztő)
125 ml tej, langyos
2 cl rum
2 db tojás
100 g kristálycukor
50 g zsiradék (sertészsír, étolaj)
1 db citrom reszelt héja
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só
300 ml növényi olaj
eper-, szilva-, barack-, narancs- vagy ribizlilekvár
porcukor
 
 

Elkészítés

1 A langyos tejben feloldjuk az élesztőt. – Szárított élesztőnél ez természetesen kimarad. – Egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, beledolgozzuk az összes hozzávalót, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ha száraz, kevés tejet bele kell dolgozni, ha túl lágy lenne, akkor lisztet. Nehéz elsőre eltalálni a helyes arányt, ez függ a liszt minőségétől, a tojások nagyságától. 30 percig kelesztjük, ha kész van, a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk és egy szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatunk ki belőle, esetleg kézzel kisebb labdákat formázunk. Lisztezett felületre helyezzük a kész fánkokat és félre tesszük kelni.

2 Egy nagyobb serpenyőben felforraljuk az olajat. Két lapát segítségével egyenként körbe beletesszük a fánkokat – középre ne tegyünk, mivel ott magasabb a hő és jobban megég. Kétszer át is lehet őket fordítani a másik oldalukra. Egy ilyen sorozat 5 perc alatt készen van. Egy tányérra konyhatörlőt teszünk és arra szedjük ki a kész fánkokat.
Ezután megtölthető lekvárral. Ehhez egy hurkapálcával vagy sasliknyárssal lyukat fúrunk bele, habzsákba vagy habkinyomóba töltjük a simára elkevert lekvárt, és belenyomunk valamennyit.
Kb 25 db fánkocska lesz belőle Ø 5 cm-es karikával.

https://finomfalat.hu/wp-admin/admin-ajax.php?action=rednao_sf_getfile&id=a2dd7d28f66e9ae62ffbdde2e9e237a8

 

További Receptek

Joghurtos-kekszes bundában sült tarja recept

Joghurtos-kekszes bundában sült tarja recept

Elkészítési idő:  60-120 perc Adag: 4 főre Hozzávalók   4 dl natúr joghurt korpovit keksz só bors fokhagymakrém 4 nagy szelet tarja     Elkészítés 1 A joghurtot ízesítsük a sóval, borssal és fokhagymakrémmel, forgassuk bele a tarjaszeleteket és egy...

bővebben
Mákos-marcipános muffin recept

Mákos-marcipános muffin recept

Elkészítési idő:  30-60 perc Adag: 1 tepsihez Hozzávalók   10 dkg liszt 1 tk sütőpor 10 dkg darált mák 12,5 dkg vaj 10 dkg marcipánmassza 5,5 dkg cukor 1 zacskó vaníliás cukor 4 db tojás     Elkészítés 1 Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. A...

bővebben
Piskóta rizslisztből (Gluténmentes) recept

Piskóta rizslisztből (Gluténmentes) recept

Elkészítési idő:  60-120 perc Adag: 1 tortához Hozzávalók   5 tojás 10 dkg rizsliszt 15 dkg cukor 5 dkg étkezési keményítő 1 mokkáskanál szódabikarbóna 1 evőkanál étolaj fél citrom reszelt héja     Elkészítés 1 A tojásokat szétválasztjuk. A...

bővebben
Share This