Hozzávalók
fél kocka élesztő, frissen (25 g, vagy 2 tk száraz élesztő)
125 ml tej, langyos
2 cl rum
2 db tojás
100 g kristálycukor
50 g zsiradék (sertészsír, étolaj)
1 db citrom reszelt héja
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só
300 ml növényi olaj
eper-, szilva-, barack-, narancs- vagy ribizlilekvár
porcukor
Elkészítés
2 Egy nagyobb serpenyőben felforraljuk az olajat. Két lapát segítségével egyenként körbe beletesszük a fánkokat – középre ne tegyünk, mivel ott magasabb a hő és jobban megég. Kétszer át is lehet őket fordítani a másik oldalukra. Egy ilyen sorozat 5 perc alatt készen van. Egy tányérra konyhatörlőt teszünk és arra szedjük ki a kész fánkokat.
Ezután megtölthető lekvárral. Ehhez egy hurkapálcával vagy sasliknyárssal lyukat fúrunk bele, habzsákba vagy habkinyomóba töltjük a simára elkevert lekvárt, és belenyomunk valamennyit.
Kb 25 db fánkocska lesz belőle Ø 5 cm-es karikával.