Berlini fánk recept

Finomfalat receptje

Elkészítési idő:  120-240 perc Adag:

Hozzávalók

500 g liszt (fele rétes-, fele finomliszt)
fél kocka élesztő, frissen (25 g, vagy 2 tk száraz élesztő)
125 ml tej, langyos
2 cl rum
2 db tojás
100 g kristálycukor
50 g zsiradék (sertészsír, étolaj)
1 db citrom reszelt héja
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só
300 ml növényi olaj
eper-, szilva-, barack-, narancs- vagy ribizlilekvár
porcukor
 

Elkészítés

1 A langyos tejben feloldjuk az élesztőt. – Szárított élesztőnél ez természetesen kimarad. – Egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, beledolgozzuk az összes hozzávalót, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ha száraz, kevés tejet bele kell dolgozni, ha túl lágy lenne, akkor lisztet. Nehéz elsőre eltalálni a helyes arányt, ez függ a liszt minőségétől, a tojások nagyságától. 30 percig kelesztjük, ha kész van, a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk és egy szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatunk ki belőle, esetleg kézzel kisebb labdákat formázunk. Lisztezett felületre helyezzük a kész fánkokat és félre tesszük kelni.

2 Egy nagyobb serpenyőben felforraljuk az olajat. Két lapát segítségével egyenként körbe beletesszük a fánkokat – középre ne tegyünk, mivel ott magasabb a hő és jobban megég. Kétszer át is lehet őket fordítani a másik oldalukra. Egy ilyen sorozat 5 perc alatt készen van. Egy tányérra konyhatörlőt teszünk és arra szedjük ki a kész fánkokat.
Ezután megtölthető lekvárral. Ehhez egy hurkapálcával vagy sasliknyárssal lyukat fúrunk bele, habzsákba vagy habkinyomóba töltjük a simára elkevert lekvárt, és belenyomunk valamennyit.
Kb 25 db fánkocska lesz belőle Ø 5 cm-es karikával.

Berlini fánk recept

További Receptek

Cukkinis tészta (ázsiai verzió) recept

Cukkinis tészta (ázsiai verzió) recept

Elkészítési idő:  5-15 perc Adag: 4 főre Hozzávalók     2 kisebb saláta cukkini, vagy fél nagy fél fej vöröshagyma, vagy hasonló mennyiségű póré apróra vágva 1-2 gerezd fokhagyma egy adag kifőtt spagetti 2 evőkanál világos szójaszósz kevés ételízesítő...

bővebben
Csicsóka pogácsa recept

Csicsóka pogácsa recept

Elkészítési idő:  60-120 perc Adag: 4 főre Hozzávalók   20dkg főtt csicsóka 30dkg liszt 10dkg margarin 1dkg élesztő felfuttatva 1dkg só 1dl tej 1db tojás tojás sárgája a kenéshez dióbél, magvak, vagy sajt a tetejére       Elkészítés 1 Az...

bővebben
Halászlé bográcsban recept

Halászlé bográcsban recept

Elkészítési idő:  30-60 perc Adag: 4 főre Hozzávalók 4-5db vegyes halszelet (ponty, busa, stb.) 2 evőkanál étolaj/zsír 2,5l víz 1 kis fej krumpli fél fej vöröshagyma kevéske paprika és paradicsom (vagy lecsó pár kanállal) 1 doboz 200g-os halászlé sűrítmény...

bővebben
Share This