Hozzávalók
250 g főtt, áttört burgonya
1 csapott teáskanál kristálycukor
200 ml langyos tej
15 g élesztő
1 nagy csipet só
olaj a sütéshez
Tejföl
Fokhagyma
Reszelt Trappista sajt
Elkészítés
2 Ha összeállt, akár az asztalra is kivehetjük, ott könnyebb dagasztani. Kb 10 perc dagasztás után a tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és meleg – nem forró! – helyen kb 45 percen át kelesszük. A két-háromszorosára kelt tésztát vékony liszten nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra, majd egy vizespohárral szaggassunk ki belőle darabokat. A kiszaggatott darabokat 10-20 percig pihentessük, úgy, hogy ne kelhessenek össze, majd kezünkkel kissé húzzuk szét őket lángos alakúra.
3 Melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben, és egyenként süssük ki a lángosokat – egyszer forgatva. A kisült lángosokat ne tegyük egymásra! Egy szalvétával fedett tálcán terítsük szét őket. Ahogy kisültek, fokhagymával, tejföllel kenjük le, reszelt trappista sajttal bőségesen szórjuk meg. A sütést követően minél hamarabb fogyasszuk!