Diós – mákos bejgli recept

Chefbácsi receptje

Elkészítési idő:  120-240 perc Adag: 2 darabhoz

Hozzávalók

 

 Tésztához:
0,5 kg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 egész tojás
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
csipet só
 
Töltelékhez:
A dió töltelékhez:
30 dkg, darált dió
20 dkg, porcukor
10 dkg édes keksz morzsa
citromhéj
10 dkg mazsola
 
Töltelékhez:
A máktöltelékhez:
30 dkg, darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom héja
5 dkg dara vagy liszt

 

Elkészítés

1 Az élesztőt langyos tejjel és az élesztővel felfuttatjuk.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, az élesztőt, a cukrot sót és tejet. Jól kidolgozzuk és két órán át meleg helyen kelesztjük.

2 Deszkára borítjuk, két nagyobb, vagy 4 kisebb cipóra osztjuk.
Fél centi vékonyra sodorjuk.
Rákenjük a tölteléket a széleit 2 cm üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen.

3 Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és fél órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos.
Sütőbe helyezés előtt az oldalakat villával gyengéden megszurkáljuk nehogy felrepedjen és forró sütőben 25-30 percig sütjük.
A sütő ajtaját ne nyitogassuk.

4 A dió töltelék elkészítése:
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, és a tűzről levéve hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
A máktöltelék elkészítése:
A tejet felforraljuk, hozzákeverjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy reszelt almát.

Diós - mákos bejgli recept

 

További Receptek

Cukkinis tészta (ázsiai verzió) recept

Cukkinis tészta (ázsiai verzió) recept

Elkészítési idő:  5-15 perc Adag: 4 főre Hozzávalók     2 kisebb saláta cukkini, vagy fél nagy fél fej vöröshagyma, vagy hasonló mennyiségű póré apróra vágva 1-2 gerezd fokhagyma egy adag kifőtt spagetti 2 evőkanál világos szójaszósz kevés ételízesítő...

bővebben
Csicsóka pogácsa recept

Csicsóka pogácsa recept

Elkészítési idő:  60-120 perc Adag: 4 főre Hozzávalók   20dkg főtt csicsóka 30dkg liszt 10dkg margarin 1dkg élesztő felfuttatva 1dkg só 1dl tej 1db tojás tojás sárgája a kenéshez dióbél, magvak, vagy sajt a tetejére       Elkészítés 1 Az...

bővebben
Halászlé bográcsban recept

Halászlé bográcsban recept

Elkészítési idő:  30-60 perc Adag: 4 főre Hozzávalók 4-5db vegyes halszelet (ponty, busa, stb.) 2 evőkanál étolaj/zsír 2,5l víz 1 kis fej krumpli fél fej vöröshagyma kevéske paprika és paradicsom (vagy lecsó pár kanállal) 1 doboz 200g-os halászlé sűrítmény...

bővebben
Share This