Hozzávalók
Tésztához:
25 dkg vaj vagy margarin
2 egész tojás
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
csipet só
Töltelékhez:
30 dkg, darált dió
20 dkg, porcukor
10 dkg édes keksz morzsa
citromhéj
10 dkg mazsola
Töltelékhez:
30 dkg, darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom héja
5 dkg dara vagy liszt
Elkészítés
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, az élesztőt, a cukrot sót és tejet. Jól kidolgozzuk és két órán át meleg helyen kelesztjük.
2 Deszkára borítjuk, két nagyobb, vagy 4 kisebb cipóra osztjuk.
Fél centi vékonyra sodorjuk.
Rákenjük a tölteléket a széleit 2 cm üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen.
3 Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és fél órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos.
Sütőbe helyezés előtt az oldalakat villával gyengéden megszurkáljuk nehogy felrepedjen és forró sütőben 25-30 percig sütjük.
A sütő ajtaját ne nyitogassuk.
4 A dió töltelék elkészítése:
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, és a tűzről levéve hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
A máktöltelék elkészítése:
A tejet felforraljuk, hozzákeverjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy reszelt almát.



