Diós – mákos bejgli recept

Chefbácsi Receptje

Elkészítési idő:  120-240 perc Adag: 2 darabhoz

Hozzávalók

 

 Tésztához:
0,5 kg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 egész tojás
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
csipet só
 
Töltelékhez:
A dió töltelékhez:
30 dkg, darált dió
20 dkg, porcukor
10 dkg édes keksz morzsa
citromhéj
10 dkg mazsola
 
Töltelékhez:
A máktöltelékhez:
30 dkg, darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom héja
5 dkg dara vagy liszt

 

Elkészítés

1 Az élesztőt langyos tejjel és az élesztővel felfuttatjuk.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, az élesztőt, a cukrot sót és tejet. Jól kidolgozzuk és két órán át meleg helyen kelesztjük.

2 Deszkára borítjuk, két nagyobb, vagy 4 kisebb cipóra osztjuk.
Fél centi vékonyra sodorjuk.
Rákenjük a tölteléket a széleit 2 cm üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen.

3 Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és fél órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos.
Sütőbe helyezés előtt az oldalakat villával gyengéden megszurkáljuk nehogy felrepedjen és forró sütőben 25-30 percig sütjük.
A sütő ajtaját ne nyitogassuk.

4 A dió töltelék elkészítése:
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, és a tűzről levéve hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
A máktöltelék elkészítése:
A tejet felforraljuk, hozzákeverjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy reszelt almát.

https://finomfalat.hu/wp-admin/admin-ajax.php?action=rednao_sf_getfile&id=c4feee46eee10a9315dc7577a75aa586

 

Receptkereső

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
keresés a hozzászólásokban
Keresés
Share This