Piskóta tortalap recept

Finomfalat receptje

Elkészítési idő:  60-120 perc Adag: 1 tortához

Hozzávalók

 

6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
 

Elkészítés

1 A lisztet púpozottabban mérjük, mint a cukrot, azonos súlyban legyenek (a cukor nehezebb, mint a liszt).
Munkánkat kezdjük azzal, hogy a sütőt melegítsük elő (legalább 10 percig, 220 °C – on), s helyezzünk a kezünk ügyébe minden eszközt, anyagot, amire szükségünk lesz. Mire végzünk, a sütő is felmelegszik kellőképpen.
A tésztát középes, egyenletes hőmérsékleten fogjuk sütni, kb. 180 °C-on a középső sínre helyezve.

2 Előkészítjük a tortaformát (vagy tepsit, vagy akár egy zománcozott lábas is megteszi, 3 – 4 literesben megsüthető egy 6-8 tojásos lap), kizárólag csak az alját kenjük ki, ugyanakkorára szabott sütőpapírt helyezünk rá, azt is megkenjük, így sütés után könnyedén le tudjuk húzni a tésztáról. Ha az oldalára is kerül zsiradék, nem emelkedik fel. A megmosott, friss tojások fehérjét, sárgáját szétválasztjuk. Legjobb, ha robotgép habverőjével dolgozunk, így biztos, hogy rövid idő alatt alapos munkát végzünk, de ennek híján a hagyományos kézi habverővel is jól boldogulunk.

3 A keverőtál, habverő legyen zsírmentes, és egy csepp sárgája ne kerüljön a fehérjékhez, mert nem tudunk habot készíteni.

A fehérjéket habbá verjük (pár csepp citromot, vagy ecetet is tehetünk bele, hogy könnyebben verődjön), beleszórjuk apránként a cukrot, tovább habosítjuk, míg jó kemény lesz.
A hab felverése a leglényegesebb része a piskóta készítésnek, kezdetben csak lassan verjük, egyenletesen.
Ezt a műveletet folyamatosan végezzük addig, míg a hab kellőképpen nem lesz szilárd (szinte vágható), és a cukorszemcsék teljesen feloldódtak benne.
A habot nem szabad túlverni sem, egyenletes, sima hab legyen, és ne verjük darabosra.

4 A tojások sárgáit egyenként hozzáadjuk, tovább verve a habot, majd óvatosan, hogy ne törjük a masszát, belekeverjük a sütőporos, szitált lisztet.
Ezt a műveletet lehetőleg kézi habverővel vagy fakanállal végezzük, ügyelve arra, hogy liszt egyenletesen keveredjen el.Fontos, hogy a fakanál mindig félkört írjon fentről lefelé. A keverőpálcáról, habverőről a habot ne ütögessük le a tál széléhez ütögetve, mert ezzel a levegő egy része elillanhat a habból.
A kész anyagot azonnal tegyük be sütni, ne hagyjuk állni. Öntsük formába, egyengessük el a tetejét. A sütő ajtaját érdemes egy hurkapálcával, vagy más vékonyabb tárggyal picit kitámasztani, hogy a gőz el tudjon távozni, ugyanis gőzmentes sütőben lesz szép magas. Kb. 35 perc alatt készre sül.

https://finomfalat.hu/wp-admin/admin-ajax.php?action=rednao_sf_getfile&id=aaf173ce6bd848beefbea2cd7ff7b3b6

 

További Receptek

Joghurtos-kekszes bundában sült tarja recept

Joghurtos-kekszes bundában sült tarja recept

Elkészítési idő:  60-120 perc Adag: 4 főre Hozzávalók   4 dl natúr joghurt korpovit keksz só bors fokhagymakrém 4 nagy szelet tarja     Elkészítés 1 A joghurtot ízesítsük a sóval, borssal és fokhagymakrémmel, forgassuk bele a tarjaszeleteket és egy...

bővebben
Mákos-marcipános muffin recept

Mákos-marcipános muffin recept

Elkészítési idő:  30-60 perc Adag: 1 tepsihez Hozzávalók   10 dkg liszt 1 tk sütőpor 10 dkg darált mák 12,5 dkg vaj 10 dkg marcipánmassza 5,5 dkg cukor 1 zacskó vaníliás cukor 4 db tojás     Elkészítés 1 Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. A...

bővebben
Piskóta rizslisztből (Gluténmentes) recept

Piskóta rizslisztből (Gluténmentes) recept

Elkészítési idő:  60-120 perc Adag: 1 tortához Hozzávalók   5 tojás 10 dkg rizsliszt 15 dkg cukor 5 dkg étkezési keményítő 1 mokkáskanál szódabikarbóna 1 evőkanál étolaj fél citrom reszelt héja     Elkészítés 1 A tojásokat szétválasztjuk. A...

bővebben
Share This