Svéd mákos kalács recept

Finomfalat receptje

Elkészítési idő:  60-120 perc Adag: 1 tepsihez

Hozzávalók

Tésztához:
25 dkg liszt és még egy kevés a nyújtáshoz
7 g szárított élesztő
3 púpozott evőkanál cukor
1,25 dl tej
4 dkg vaj
1 db kis méretű tojás
egy csipet só
 
Töltelékhez:
4 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 dl tej
10 dkg darált mák
1 ek vanília aroma
1 citrom reszelt héja
2 púpozott ek narancslekvár
1 tojássárgája a tetejére

 

Elkészítés

1 A tejet meglangyosítom, a vajat felolvasztom. A lisztet összekeverem az élesztővel, hozzáadok minden hozzávalót, majd hagyom, hogy konyhai segédem elvégezze a piszkos munkát. Ha összeállt a tészta, liszttel megszórom, 1 órát kelesztem meleg helyen.
2 Közben elkészítem a mák krémet: egy gyorsforralóban sűrű krémmé főzöm a mákot, amihez hozzákeverem a porcukrot, reszelt citromhéjat, vanília esszenciát és a tejet. A krémet hagyom hűlni, majd simára dolgozom a vajjal és a narancslekvárral.
3 A megkelt tésztát újra átgyúrom és lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtom, egyenletesen bekenem a krémmel, majd feltekerem, mint a bejglit. Hosszában középen kettévágom, de úgy, hogy a tetején kb. 1 cm hosszan egyben maradjon! a tésztát megkenem tojássárgájával és kb. fél óra sütőpapírral bélelt tepsin való pihentetés-kelesztés után 180 fokos sütőben addig sütöm, míg szép pirosra sül.

Svéd mákos kalács recept

További Receptek

Cukkinis tészta (ázsiai verzió) recept

Cukkinis tészta (ázsiai verzió) recept

Elkészítési idő:  5-15 perc Adag: 4 főre Hozzávalók     2 kisebb saláta cukkini, vagy fél nagy fél fej vöröshagyma, vagy hasonló mennyiségű póré apróra vágva 1-2 gerezd fokhagyma egy adag kifőtt spagetti 2 evőkanál világos szójaszósz kevés ételízesítő...

bővebben
Csicsóka pogácsa recept

Csicsóka pogácsa recept

Elkészítési idő:  60-120 perc Adag: 4 főre Hozzávalók   20dkg főtt csicsóka 30dkg liszt 10dkg margarin 1dkg élesztő felfuttatva 1dkg só 1dl tej 1db tojás tojás sárgája a kenéshez dióbél, magvak, vagy sajt a tetejére       Elkészítés 1 Az...

bővebben
Halászlé bográcsban recept

Halászlé bográcsban recept

Elkészítési idő:  30-60 perc Adag: 4 főre Hozzávalók 4-5db vegyes halszelet (ponty, busa, stb.) 2 evőkanál étolaj/zsír 2,5l víz 1 kis fej krumpli fél fej vöröshagyma kevéske paprika és paradicsom (vagy lecsó pár kanállal) 1 doboz 200g-os halászlé sűrítmény...

bővebben
Share This