Elkészítési idő: 30-60 perc Adag: 4 főre
Hozzávalók
50 dkg gomba
2 evőkanál étolaj
1 közepes vöröshagyma
1 közepes sárgarépa
1 közepes petrezselyemgyökér
1 evőkanál liszt
3 db babérlevél
egy darabka citromhéj
cukor, só, őrölt bors
mustár
Elkészítés
2 Megtisztítjuk és földaraboljuk a gombát. A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Egy evőkanál étolajon üvegesre sütjük a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, egy kis mokkáskanál sót és csipetnyi őrölt borsot szórunk rá, kevergetjük, amíg levet enged.
A gombát addig főzzük, amíg a leve el nem párolog.
Közben a megfőtt répafélékből kivesszük a citromhéjat és a babérlevelet. A répákat a főzővízzel együtt összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük.
3 Az áttört mártást visszatesszük a tűzre, mustárt teszünk bele a mustár erősségétől függő mennyiségben (meg kell kóstolni, hogy a megfelelő ízt beállítsuk), ha kell, megcukrozzuk egy kicsit (nem mindig kell, mert a sárgarépa sokszor elég édes).
Amikor a gomba elfőtte a levét, rászórjuk a lisztet, és jól összekeverve 1 percig pirítjuk. Ezután fölöntjük a mustáros mártással, és 4-5 percig összeforraljuk. Ha kell, még utánaízesítjük.
4 Zsemlegombóccal, galuskával, tésztával, tejföllel meglocsolva tálalhatjuk.